Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Cara Pantas Hilangkan Parut Di Muka

Siapa kenal Ani dari kecil
Pasti taw Ani punya parut dimuka masa kecil
Main basikal waktu hujan dan tayar botak
Memang terbaik! Muka seret kat jalan tar weyhh
Nampak isi putih bila balik rumah
Gambar takde tak dapat nak tunjuk
" Sayangnya Muka" Yelah sebab berparut :(
Masa tu tak payah cakap, cikgu, mak cik kantin semua tegur!
Paling banyak kata pasal muka lah kan, bila besar bagaimana , begitu begini..
Bukan kecik parutnya, besar taw kat pipi. Orang nampak macam bentuk peta. Hasil daripada terseret muka kat jalan tar . huhu
Dah serupa budak nakal hehe

Mak Ani Tenyeh Muka Dengan Kulit Pisang Setiap Hari
Disebabkan anak bertuah ni Amin, mak Ani tenyeh muka Ani dengan kulit pisang setiap hari
Setiap hari taw! Bukan sebulan , berbulan-bulan
Bila tenyeh kulit pisang setiap hari, of course ada yang makan pisang
Mangsanya adalah Abah Ani yang memang suka makan buah-buahan
Kulit pisang mampu membantu dalam menghilangkan parut ye tapi bukan di sapu sekali sahaja, no no no tapi mengambil masa berb…

24 Amalan Sunnah Rasulullah SAW

Jika ditanya siapakah yang patut kita tiru tentang akhlak dan peribadi ?
Sudah tentu Rasulullah SAW
Antara sunnah Rasulullah yang boleh di ikuti adalah :)
24 Amalan Sunnah Rasulullah SAW
Pandangan MataPandangan mata adalah anak panah iblis. Melihat bukan muhrim sekali sahaja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tidak kusyuk. Jaga pandangan mata
Makan Garam
Celup jari kelingking dalam garam,  Kemudian,  menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam adalah penawar paling mujarab bagi keracunan dan boleh membantu menghalang sihir.
Minum Menggunakan Tangan KananSentiasa minum  memegang dengan gelas tangan kanan. Iblis minum dengan tangan kiri. Kita pilih kanan :)
Sesaat Di Jalan AllahSesaat berdiri di jalan Allah adalah lebih baik dari solat di depan Hajarul Aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar berkata "hai kawan ayuhlah kita solat"
Langkah KananMasuk masjid kaki kanan, keluar kaki kiri. Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri. Masuk tandas kaki kiri, kelu…

Resepi Macaroni Cheese

Idea untuk entri kali ni adalah dari adik Ani semalam 
Perbualannya begini :
Adik : Akak, tetiba aku rasa nak suruh ko buat Macaroni Cheese
Ani dengan selamba nya berkata : Rumah kita ada cheese?
Adik : Takde
Sekian hehe, maka timbullah idea entri pada hari yang mulia ni hehe
In sha Allah, beli Cheese terus buat Macaroni Cheese :D

Resepi Macaroni Cheese

Bahan-Bahan Resepi Macaroni Cheese1 paket Macaroni3 cawan keju cheddar (boleh juga letak parmesan atau mozarella)100ml susu segar4 sudu besar mentega2 sudu tepung gandum5 biji cendawan butang (hiris nipis)10 ekor udang basahBlack pepper, sedikit ajinamotoGaram sedikit sangat hehe sebab cheddar dah masin :)
Cara-Cara Untuk Membuat Macaroni Masakkan air dan garam sampai air menggelegak, letakkan macaroniBila lembut, angkat dan toskanMasa tengah panas tu, letak sesudu butter, gaul kemudian ketepikan sebentar
Cara-Cara Untuk Membuat Sos Putih @ Bechamel Cairkan butter dalam kuali dan masukkan tepung gandumKacau sehingga warnanya menjadi perang sedikit…

Tips Untuk Hamil Anak Kembar

Tengok anak-anak kembar, alahai comelnya
Melihat telatah mereka, Subhanallah tenang perasaan. Ahli syurga kan? :)
Yang dah berkahwin nak tahu tak bagaimana untuk mendapatkan anak kembar?
Tips Untuk Mendapatkan Anak Kembar

GenetikJika dalam salasilah keluarga mempunyai anak kembar, berkemungkinan anda juga mampu untuk mendapatkan anak kembar (dengan izin Nya). Trait ini  adalah penghasilan 2 ovum berlaku secara serentak di dalam 1 masa.
UmurWanita yang berusia 35-40an ke atas mempunyai potensi lebih besar untuk mendapatkan anak kembar. Pada usia begini, kebanyakan wanita perfer untuk mengambil rawatan kesuburan. Mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi, kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause
Bilangan AnakLagi banyak bilangan seseorang individu melahirkan anak, lagi tinggi peluang untuk melahirkan anak kembar selepas itu
Berat Badan & KetinggianPerempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai keberan…

Kelebihan Vivix : Keistimewaan Anggur Muscadine Yang Terkandung Di Dalam Vivix

Bila sebut buah anggur, pasti ramai sukakannya!
Rasa manis dan purple. Memang favourite ramai.
In fact, Anggur adalah sejenis tumbuhan hebat dan istimewa. Ia telah disebut sebanyak 6 kali dalam Al-Quran dan ia juga dikatakan di antara buah yang di bawa di dalam bahtera Nabi Nuh a.s
Buah Anggur terdapat pelbagai jenis. Antaranya Muscadine Grape atau Anggur Muskat
Muscadine Grape
Nampak macam anggur biasa yang kita ambil kan? Tak sebenarnya, sebab dia lebih besar, dan lebih gelap sedikit (dark purple)  dan dikatakan ianya adalah anggur yang paling istimewa :D
Muscadine Grape selalunya ditanam di Alabama, Arkansas, Delaware, Florida , Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, South Carolina, Texas dan banyak lagi.
Muscadine Grape mempunyai kandungan Resveratrol dan Polyphenols yang sangat baik dalam penjagaan kesihatan. (atas sebab itu Vivix adalah produk turbo dalam penjagaan kesihatan :D )
Muscadine Grape mempunyai polyphenols antioxidant yang membantu dalam melawan kanser
Muscadine Grape Yang Is…

Kaki Berbau, Tahan Nafas

Pernah berhadapan dengan situasi begini?
Sama ada mengalaminya sendiri mahupun kawasan sekeliling yang mengalami masalah ini
Tentu perasaannya sangat tidak selesa!
Kan!


Ikhtiar Kepada Kaki Berbau
Ini kisah sebenar, boleh kira sebagai testimoni tak? ~ngee
Dia mengalami masalah kaki berbau, jadi Ani cadang kan kepadanya untuk ambil Alfalfa dan Herbal Blend Cream.
Kebiasaannya bila dah rapat, kita akan main tegur je kan? hehe 
Tapi penting teguran yang tidak menjatuhkan, berlindung dan berhemah
Sebenarnya, masa tu memang tiada niat lain melainkan ingin membantu.
Allah tahu kan niat kita? :D (nak elak rasa bersalah lepas tu hehe)
Tapi betul! Allah sangat tahu niat kita!
Dia pakai OK! :D
Mula-mula dia ambil Herbal Blend Cream yang RM27.50 superb tu.
Ani faham, mula-mula kita nak pakai sesuatu yang baru pasti ada rasa macam ok tak? ok tak?
Jawapannya selepas pakai
2 Hari Kemudian, OK sangat!
Dia siap tanya lagi : Kaki aku ada bau tak?
Ani jawab : Takde (ani rasa takde)
Katanya: ada lagi sebenarnya tapi tak ku…

Tanda Kita Mengingati Rasulullah SAW

Salam Maulidur Rasul
Bila sebut Maulidur Rasul pastinya kita mengingati tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW iaitu 12 Rabiulawal Tahun Gajah
Pastinya, Nabi Muhammad SAW senantiasa merindui kita. 
Apakah Tanda Kita Mengingati & Mencintai Rasulullah SAW?Banyak cara untuk kita mengingati dan menunjukkan tanda kasih dan cinta kepada Rasulullah seperti mengikuti sunnahnya dan juga berselawat kepada Rasulullah SAW
Selawat Kepada Rasulullah SAW
Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Ahzab : 56
"Sesungguhnya Allah dan para MalaikatNya selawat kepada Nabi. Hai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya dan ucaplah salam penghormatan kepadanya"
Rasulullah SAW bersabda:
"Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehingga aku lebih dicintai olehnya daripada ia mencintai anaknya, ibu bapanya dan manusia semuanya." (Hadis Riwayat Ahmad, Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Nasa'i dan Ibnu Majah)
Rasulullah SAW bersabda:
"Setiap doa adalah terhalang, sehingga berselawat atas Nab…

Apa Istimewanya Alfalfa Shaklee?

Bagi yang telah mengenali Shaklee, pasti mengetahui adanya supplement Alfalfa'
Dan kebiasaannya Alfalfa di kenali sebagai jamu moden dan detox bagi mengeluarkan segala toksin dalam badan.
Bestnya Alfalfa ini adalah di ambil sebagai makan ia juga boleh dibuat sebagai masker
Istimewanya Alfalfa Shaklee


Alfalfa Complex diasaskan oleh Dr Forest C Shaklee dengan menggunakan Formula Shaklee Signature dalam tahun 1950anIanya daripada tanaman Alfalfa (Medico Sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid,herbasid dan menggunakan bahan kompos atau baja bebas kimia Alfalfa di gelar sebagai Raja Segala Tumbuhan. Medico Sativa adalah gred paling tinggi dikalangan tumbuhan AlfalfaTumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah bagi menyerap pelbagai nutrisi.Daun Alfalfa Shaklee hanya dituai apabila ia mencapai tahap kematangan mutlak. Daun Alfalfa yang matang kaya dengan klorofil.Daun-daun akan dikeringk…

Persekitaran Perkahwinan Di Negeri Sembilan

Sebenarnya Ani seronok pergi kenduri kahwin hehe
Kemeriahannya, Pengantinnya dan Makanannya
Eh! Semua lah hehe
Perkahwinan Di Negeri SembilanSebenarnya inilah kali pertama Ani tengok kenduri kahwin di Negeri Sembilan
Lain negeri lain adat, bila tengok sesuatu yang baru pastinya teruja :D
Pengantin ni adalah jiran Ani tapikan tak rasa pun jiran, Lebih rasa macam keluarga je hehe
 Gambar Untuk Tatapan Anda :)

Menjulang Pengantin

 Di Meja Santapan

 Sempat Yu hehe

 Pengantin dan Pengapit


Tarian Piring

 Pelamin Pengantin

Yang ni baling beras tapi di hadang dengan payung
Sebenarnya, seronok melihat pengantin bersanding dan diserikan dengan adatnya di hari persandingan
Di doakan, Semoga mempelai  dimurahkan rezeki dan diberkati Allah selalu.Amin

Selamat Pengantin Baru :)

Kelas Asas Bersama Master Cery

Alhamdulillah, Allah beri kesempatan untuk Ani hadir ke Kelas Asas Bersama Master Cery
Sebenarnya dalam Shaklee, susur galur Ani yang kelima lah dengan Master Cery
Ya Allah sangat beruntung dapat pergi Kelas Asas Bersama Master Cery di Faizworld Training Centre
Master CeryNama sebenar Master Cery adalah Puan Shareeza tetapi lebih dikenali sebagai Master Cery. 
Master Cery lulusan Chemical Engineering di Universiti Teknologi Petronas. Pernah bekerja di Petronas kemudan melebarkan empayarnya di dalam Shaklee
Blog Master Cery di sini 
Sebentar Bersama Master Cery
Ya, tipulah Ani tak pernah terfikir yang satu hari Ani akan berjumpa secara depan dengan Master Cery. Bila baca fb dan blognya , satu hari Ani pasak dalam hati Ani nak jumpa Master Cery.
Alhamdulillah Ani dapat jumpa malah dapat menimba ilmu Master Cery,Allah.. Perkara ni takkan terjadi jika bukan dengan keizinan Allah, Alhamdulillah


maaflah gambar tak clear, battery tinggal bawah 10% tak silap hihi
Kongsi Gambar  Kelas Asas Bersama Maste…

Promosi Januari 2015 : Triple Promo Untuk Anda :D

Siapa yang tak sukakan Promotion kan!
Lagi-lagi di bulan Januari 2015
Tahun Baru pasti ingin kan kesihatan yang baik
Triple Promo Untuk Anda
Sebab bulan Januari~ngee
Dengan berbesar hatinya, saya memberitahu promosi pada kali ini adalah
Jeng Jeng Jeng :D


Meh kita selongar satu-satu
Promotion Vivix

Beli 6 dapat 7 Beli 2 dapat 5% Diskaun
Kelebihan Vivix Shaklee
Membantu menggalakkan penuaan yang sihatMembantu mengurangkan risiko penyakit jantungMembantu mengurangkan komplikasi kecing manisMembantu meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendiMembantu mengurangkan insiden nyanyukMembantu menggalakkan kehilangan berat badanMembantu meningkatkan kesihatan imunMembantu menyokong kesihatan mataMembantu menggalakan kesihatan keseluruhan
Promotion Alfalfa



Beli 6 Alfalfa Large dapat 7 Alfalfa Large Beli Alfalfa Large dapat 5% Diskaun
Atau
Beli 6 Alfalfa Small dapat 7 Alfalfa Small Beli Alfalfa Small dapat 5% Diskaun

Kelebihan Alfalfa 
* Membantu melegakan sakit sendi dan belakang * Membantu menghil…