Posts

Showing posts from February, 2015

Rambut Gugur Seperti Daun Luruh?

Image
Pernah terjadi masalah ini atau kenalan yang hampir dengan kita punya masalah ini?
Nampak seperti tiada apa -apa tapi sebenarnya " ada apa -apa"
Ini namanya perasan tak perasan. Perasan! hehe
Rambut Gugur
Selalu orang ingat rambut gugur ni sering di kaitkan dengan wanita. Namun, sebenarnya tidak. Lelaki dan perempuan juga ada yang mengalami masalah yang sama.
Bezanya lelaki mudah diketahui apabila semakin lama semakin jelas terlihat kulit kepala manakala wanita atau perempuan payah sedikit sebab ada antara mereka yang memakai tudung.
Bagaimana Untuk Mengetahui Rambut Gugur Di Kalangan Wanita
Ada banyak cara untuk kita yakni perempaun atau wanita untuk mengetahui kita mempunyai masalah sebegitu.
Bila bangun pagi, tengok bantal ada helaian rambut ..lain macam tuBila mandi, rambut jatuh dengan banyak nyaSikat rambut, berjuntai-juntai rambut dekat sikatItu bukanlah petanda yang baik , sebaliknya perlu berwaspada
Apakah Punca Kepada Rambut Gugur?
Di antara kepada terjadinya rambut gugur…

Berat Tanggung Jawab Seorang Lelaki

Image
Nampak lelaki itu mudahkan ?
Very easy going tak seperti wanita
Wanita lebih banyak berfikir.. lebih details compare dengan lelaki
Penting mereka lebih cool dalam menangani sesuatu. Hebat kan? Hakikatnya, Menjadi Lelaki Itu Tidak Mudah Mempunyai peminat ramai pun susah jugak kan? 
Siapa kata mudah? Aipp!! hihi
Sebenarnya,masing-masing punya peranan masing-masing ^-^
Sedarkah kita, lelaki itu bertanggungjawab dan dipertanggungjawabkan di dunia dan di sana?
Begitulah lelaki , yang pasti Ani sangat yakin dan setuju apabila Lelaki sudah berkahwin tanggungjawab untuk menjaga ibunya tetap ke atasnya. Takkan berubah!
Untuk Isteri, redha Allah ada pada Suami
Untuk Suami (Lelaki), redha Allah ada pada Ibunya.
Betulkah Begitu? Ani pernah terbaca , kata kita tersalah dalam mendidik. Perempuan di kerahkan sehabis tenaga untuk melakukan semua kerja manakala lelaki di biarkan menjadi seperti seorang perempuan.
Begitukah realitinya?
Mungkin ada yang kata ya, mungkin juga sebaliknya
Masing-masing ada peranan masi…

Maksud Surah Al-Waqiah

Image
Teringat Ustazah Noriah (ustazah Ani semasa Ani  bersekolah agama rendah dulu) pesan dekat Ani perempuan elok baca Surah Al-Waqiah setiap malam.
Secara jujurnya , Ani tak tahu apa kelebihannya, tapi bagi Ani jika seornag guru meminta kita buat, pasti ada sebabnya.
Yang pasti sebab yang baik :D
Surah Al-Waqiah
Surah Al Waqiah by Sheikh Mishary Rashid
Sungguh, Ani suka bacaan dari Sheikh Mishary, masing-masing ada peminatnya sendiri kan? 
Paling penting apa yang disampaikan :)
Terjemahan Surah Al-Waqiah Dalam Bahasa MelayuDengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
1. Apabila terjadi hari kiamat
2. terjadinya tidak dapat didustakan (disangkal).
3.(Kejadian itu) merendahkan (satu golongan) dan meninggikan (golongan yang lain).
4. Apabila bumi digoncangkan sedasyat-dasyatnya
5. dan gunung-gunung dihancurluluhkan sehancur-hancurnya
6. maka jadilah ia debu yang berterbangan
7. dan kamu menjadi tiga golongan
8. iaitu golongan kanan, alangkah mulianya golongan kanan itu
9. dan golongan kiri, a…

Perbezaan Ubat Dan Supplement

Image
Ani percaya pasti ada yang terkeliru dengan status " Ubat"  atau " Supplement"
Ani, aku nak beli Ubat.....
Selalu dapat ayat begitu Ani pasti senyum, sebab Ani tak jual dan Ani tak berkongsi kisah ubat, tapi Ani seronok berkongsi ceritera Supplement :)
Lagi-lagi, supplement LuvHaryani
Penuh kasih dan sayang, Memang Ani nak semua orang rasa kasih sayang :D
Perbezaan Ubat & Supplement
UBAT di ambil semasa sakit manakala SUPPLEMENT adalah ikhtiar penjagaan kesihatan sebelum sakit 
Adalah salah jika disamakan ubat dan supplement. Oh Nahe hehe .
Ubat di ambil semasa sakit untuk merawat kesan penyakit atau tanda-tanda sakit.Seperti contoh , kita demam, jumpa doctor ambil Ubat untuk membantu merawat kesan penyakit. Manakala
Supplement pula boleh di ambil sebelum sakit, semasa danbila-bila sebagai langkah ikhtiar dalam penjagaan kesihatan. Supplement membantu merawat punca penyakit dan melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan kita setiap hari.
UBAT diperbuat dari…