Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

1001 Perkara Tentang Lipstick

Lipstick atau Gincu memang tak boleh dipisahkan dengan gadis dan wanita
Paling tidak pun pasti ada pelembap bibir
Lipstick digunapakai supaya tak nampak pucat dan sangat berguna apabila perlu pergi ke majlis.
1001 Perkara Tentang Lipstick


Rona & Warna Lipstick 
Semulajadi Gadis suka pakai ni. Dengan solekan nude atau natural menyerikan lagi seri seiring usia. Boleh diguna pakai sesiapa sahaja tak kira berkulit cerah mahupun gelap.
Merah JambuNak kata apa yeh? Pink kan selalu menjadi favourite para gadis. Gitew hihi. Sesuai untuk digunapakai ketika menghadiri majlis formal atau santai
Merah CiliPemakai pasti tampak yakin dan dramatik. Selain menyerlahkan bentuk bibir , dia juga mampu membiaskan jadi gigi putih dan menawan. Kalau letak pengilat bibir lagi pasti bagi efek lebih cantik! :D
UnguArtis ada pakai kan  macam Kelly Osbourne. Jika ada tema atau majlis , rona ungu boleh di pakai :D
JinggaJingga bantu menyerlahkan bentuk bibir dan beri impak besar dalam solekan. Untuk selamat, oles ron…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Set Bersalin Shaklee Untuk Penjagaan Ibu Bersalin :)

Ibu Bersalin memerlukan rehat dan penjagaan secukupnya selepas deliver baby
Semasa mengandung, kalsium banyak di tarik oleh kandungan untuk membina tulang 
Darah pula banyak keluar semasa bersalin
Penjagaan untuk Ibu Bersalin :)
Set Bersalin Shaklee
ESP: Membantu memberi tenaga, membantu penghasilan susu dan memperbanyakkan susu badanAlfalfa : Meransang penghasilan susu ibu dan mengurangkan bacaan kuning (jaundice bayi)Vitamin C : Membantu mempercepatkan penyembuhan luka jahitan dan memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalinVita-Lea : Memberi tenaga dan mengandungi zat besi yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merahOsteMatrix : Membekalkan kalsium dan membantu masalah sembelit pada Ibu Berpantang
Kebaikan Set Bersalin Shaklee Membantu untuk memulihkan tenaga selepas bersalin Membantu memulihkan luka dalaman & luaran dengan cepatMembantu mengelakkan bayi dari terkena jaundiceMembantu memperbanyakkan susuMembantu mengelakkan dari kembung perut Membantu mengatasi sembelit se…

Vitamin C Penting Bagi Perokok Seterusnya, Berhenti Merokok

Ani faham untuk berhenti merokok bukanlah senang seperti petik jari.Siap! Tapi Ani faham juga, sebenarnya ramai yang nak berhenti merokok di luar sana. 
Cadangan Ani jika ingin berhenti merokok, tidak salah jika beransur-ansur tapi perlu disertakan dengan tekad.
Perokok sebenarnya banyak perlukan Vitamin C kerana 1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25mg Vitamin C yang sepatutnya diserap pada tubuh.

Vitamin C & PerokokVitamin C membantu untuk melawan dari kerosakan sel dan mencegah dari timbulnya penyakit secara cepat. Ayat yang Ani terangkan tidak lah bermaksud perokok selamat daripada ancaman kesihatan. Tak! Siapa Ani nak cakap begitu cumanya, ia membantu melambatkan  kesan buruk merokok pergi dengan lebih cepat pada tubuh
Pengambilan supplement atau makanan tambahan Vitamin C boleh mengembalikan kembali tahap Vitamin C pada darah perokok kepada normal.
Kajian PenyelidikanPenyelidik di Hospital Veterans Pentadbiran di Pennslyvania mendapati bahawa tahap normal Vitamin C boleh m…

La Tahzan : Jangan Bersedih

Satu habit Ani bila buat kerja guna computer, Ani memang buka youtube
Tup tap dengar yang ni,You tube selalu ada recommend kan,
Masha Allah, cantik sangat! Kena dengar!
La Tahzan : Jangan Bersedih

Dengar Taw!
Terjemahan Surah Asy-Syarh (Kelapangan)
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Muhammad)?Dan Kami pun telah menurunkan beban daripadamuYang memberatkan tanggunganmu,Dan Kami tinggikan sebutan (nama)mu bagimuMaka, sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahanSesungguhnya, bersama kesulitan ada kemudahanMaka, apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain),Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap
Apa sahaja masalah menimpa, tenangkan hati Allah kan ada :) ingat dunia ini hanya sementara. Pulang juga kembali kepada Dia :)

Ani Haryani sms/whatsapp : 014-7222642 fb@Instagram : LuvHaryani Shaklee ID : 1073895
"Do What You Love"

Turunkan Darah Tinggi Dengan Sihat Supaya Tidak Lagi Sakit Kepala & Sentiasa Tersenyum

Ani suka cerita tentang entri kali ni
Sebab , ahli keluarga Ani ada yang dulunya mengalami darah tinggi juga kolestrol tinggi
Alhamdulillah syukur sekarang darah tingginya turun, tiada lagi kepala sakit dan terbaring sebab tidak mampu berdiri
Turun Darah Tinggi



Ceritanya sama, jika Isteri En Fahmy risaukan keadaan En Fahmy, Ani pula risaukan mak Ani sebab darah tinggi dan paras tinggi kolestrolnya. Orang kata kolestrol tinggi macam takde pape. Hakikatnya, koletsrol tinggilah pembunuh secara senyap.
Kolestrol tinggi tidak mengenal dia lelaki mahupun perempuan, kurus mahupun berbadan besar.
Sungguh, Ani sayang mama abah Ani, Ani sangat faham perasaan risau Isteri En Fahmy.
Supplement Turunkan Darah Tinggi
Tak sungguh tak kata, tapi sebab Ani juga bagi Mama Ani, jadi Ani kongsikan apa yang Ani beri. Ani tak nak ubat, jadi Ani bagi supplement (makanan tambahan). Mama Ani tak boleh skip Phytocol (Nyahkan kolestrol jahat) dan Omega Guard (Bantu turunkan tekanan darah). 2 ni penting bagi Ani dan Ma…

Makna & Adab Dalam Memberi Salam

Kita dianjurkan untuk memberi salam kepada sesama Muslim 
Bukan teman rapat sahaja, tapi semua sesama Muslim Ani masih lagi perbaiki diri dalam hal ni
Tapi.. apakah sebenarnya maksud kepada Salam? :)
Makna Kepada Salam

Apabila kita diberi penghormatan dengan "Assalamualaikum", maka wajib bagi kita untuk menjawab salam kan ^-^V
Surah An-Nisa, ayat 86 : "Apabila kamu diberi penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu"
Assalamualaikum bermaksud  "Salam Sejahtera ke atas kamu"
Assalamualaikum Warohmatullahi Wabarakatuh bermaksud  "Salam Sejahtera ke atas Kamu, Semoga Kamu Dirahmati Allah dan Diberkati Nya" 
Dan lafaz menjawab salam, jika di beri penuh, maka kena jawab penuh
Wa'alaikummussalam Warohmatullahi Wabarakatuh maksudnya adalah  "Dan (juga) ke atas Kamu Salam Sejahtera dan (semoga) Kamu Dirahmati Allah dan DiberkatiNya
Sungguh, bila dah mengi…

Cara Untuk Menghilangkan Jerawat Penuh Di Belakang Badan Dengan Mudah!

Selalu bila sebut tentang jerawat,minda mudah fokus pada jerawat di muka, walhal ada jerawat yang kita tak boleh pandang rendah iaitu jerawat di belakang badan.
Mula-mula, sikit tapi jika dibiarkan ianya akan menjadi bertambah teruk dan penuh dibelakang badan.


Jerawat Penuh Di Belakang Badan 
Kebiasaannya ianya terjadi pada mereka yang berumur belasan tahun dan 20an tidak kira lelaki mahupun perempuan. Dan ianya sangat melemaskan.! (Sungguh kan!)
Ani faham adakalanya apabila berpeluh pastinya ketidakselesaan pada belakang badan pasti berlaku. Faktor keturunan juga sebenarnya memainkan peranan untuk tumbuhnya jerawat di belakang badan plus  terdedahnya kepada asap dan bahan kimia seperti berada di luar dalam keadaan cuaca yang panas. 
Tahukah Anda? (Jeng Jeng Jeng trivia hehe)

Tidur dalam keadaan berpeluh juga penyumbang kepada tumbuhnya jerawat di belakang badan . Alamak ~~
Tips Untuk Membantu Mengelakkan Jerawat Penuh Di Belakang BadanAmalkan gaya hidup dan cara pemakanan yang sihat (jangan…

Rokok Memudaratkan Wanita

Ada yang mengatakan sebab stress, mereka mengambil rokok untuk menghilangkan stress
Tapi tahukah anda, wanita merokok memberi kesan lebih buruk berbanding lelaki merokok?
Peratusan perokok remaja perempuan meningkat iaitu 12.4% berbanding 11.5% dalam kajian tahun 2003
Rokok Memudaratkan Wanita

Putus haid awalLewat hamilKemandulanKesan kepada wanita hamil adalah kelahiran bayi pramatang, kematian janin dalam kandungan dan tumbesaran janin terencat dengan 30% lebih tinggiRisiko penyakit saluran pernafasan iaitu emfisemaRisiko serangan jantungRisiko mendapat kanser paru-paru, mulut, tekak, pundi kencing, payudara dan serviks
Pandangan Dr Mathi Arusu Muthusamy
Menurut pandangan Pakar Obstetrik dan Sakit Puan Hotel Pantai Cheras, merokok mendatangkan kesan yang lebih teruk kepada wanita jika dibandingkan dengan lelaki, selain penyakit barah, jantung, respiratori, wanita merokok juga mengalami masalah kesuburan dan berdepan risiko semasa mengandung serta melahirkan
"Jika perokok lelaki sering…

Resepi Daging Stir Fried & Sos BBQ

Nak masak tapi tak taw nak masak apa..
Resepi Daging Stir Fried dan Sos BBQ :)
Sedap gak kan! :D
Resepi Daging Stir Fried & Sos BBQ

gambar :  Google
Bahan-Bahan Daging Stir Fried250 gm daging mini stick
Bahan A
2 ulas bawang putih2 ulas bawang merah100 gm daun saderiPerasa , lada hitam dan garam 60 gm kentang lenyek
Bahan Untuk Sos 2 ulas bawang putih2 sudu besar sos tomato1 sudu besar sos tiram1 sudu besar sos plum1 sudu besar sos cili1 sudu besar perasa  (brand tak kisah  :) )1 sudu besar cuka hitam2 sudu besar gula1 sudu kecil garam
Cara PenyediaanPerap daging dengan semua bahan A. Perap selama 30 minit kemudian masak daging separuh masak  dan letak ke tepi terlebih dahulu Panaskan kuali dan masukkan minyak hingga panas. Kemudian, goreng bawang putih sehingga perang Selepas itu, masukkan sos tomato, cili, tiram dan plum. Goreng campuran daging dan masukkan perasa, cuka hitam, garam dan gula sehingga daging masak. Hidangkan bersama nasi
Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera :)
Ani Hary…

Minuman Sihat Selepas Bersenam

Selalu selepas bersenam pasti rasa lapar dan haus
Tapi, boleh kah kita ambil air apa sahaja yang kita suka selepas bersenam?
Jom , pilihan minuman sihat selepas bersenam :)
Minuman Sihat Selepas Bersenam
Susu CoklatSedap kan! Ianya rendah lemak dan mampu membantu mengenyangkan perut selepas penat bersukan juga membantu mengembalikan tenaga yang hilang. Caranya mudah, ambil segelas susu coklat yang hangat bagi menghindari risiko kalori.Ianya juga baik untuk mengurangkan kerosakan otot :)
Jus PisangJus Pisang kaya dengan kalium yang membantu dalam menjaga otot agar terhidar daripada masalah kekejangan otot. Senang cara buatnya adalah dengan campurkan ais batu dengan susu vanila rendah lemak ke dalam jus. Untuk lebih sedap, tambahkan kismis dekat atas :)
YogurtAni suka Yogurt (tiba-tiba hehe). Yogurt mampu membantu mengembalikan tenaga. Khasiatnya sama seperti susu. Yogurt cepat mengenyangkan . Ramai yang ambil yogurt bersama strawberi atau perisa strawberi atau makan bersama taburan oatmeal :…

Maksud Jerawat Di Sekitar Muka

Jerawat adalah masalah yang takkan hilang
Orang kata tak nak ada jerawat, kahwin untuk perempuan, betul ke?
Wallahualam, jom baca maksudnya tersiratnya jerawat
Maksud Jerawat Di Sekitar Muka
Dagu dan RahangItu menandakan adanya gangguan hormon pada tubuh. Bagi wanita, kebiasaannya ia tumbuh bila tiba saat menstruasi. Ianya normal bagi wanita. Pengambilan Vitamin C dan Vitamin E sangat penting, jangan lupa berehat :)
DahiJerawat di bahagian dahi dikatakan berpunca daripada alahan terhadap makanan tertentu. Selain daripadaa itu, ianya berkait dengan ketidakseimbangan gula dalam darah serta gejala dehidrasi yang terjadi. Bagi mengatasinya jauhkan makanan berkolestrol tinggi serta ubah pola pemakanan dan banyakkan pengambilan air kosong :D
Mata & PelipisJika tumbuh jerawat di sekitar mata dan pelipis, ianya menunjukkan seseorang mengalami gangguan tahap kesihatan di bahagian hati serta sistem pencernaan. Carauntuk mengurangkannya adalah dengan mengurangkan  pengambilan gula, kafein dan soda…

Stock Collagen Sudah Kembali :)

Ani perasan yang di antara top entri Ani tulis termasuklah entri Penghentian Collagen Bermula 1 Januari
Ni nak habaq mai, Collagen Shaklee dah ada taw, 
Bukan setakat Collagen je, NutriFeron pun ada sekali 
Stok Shaklee Collagen Powder Sudah Kembali !

Jadi siapa yang minat dengan Shaklee Collagen Powder & NutriFeron boleh dapatkan dari Ani. 
Jangan risau, stok sudah kembali :)
Kalau nak ke sales counter kena jadi member. Jadi member pun untung, boleh dapat harga ahli sampai bila-bila kan!
Peringatan Kecil** Shaklee Collagen Powder tidak sesuai untuk orang yang allergic yeh
Ada Hati Banyak Senyum :D
Ani Haryani sms/whatsapp : 014-7222642 fb@Instagram : LuvHaryani Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Tongue Twisters!

Entri hari ni kita main game Yeay!
Mari kita membelitkan lidah bersama-sama (Tongue Twisters)
Tips : To speak a language well, one of the things you should do regularly is listen to native speakers of the language, whether online, on TV or in person if possible.
**  You always learn something better when there's an element of fun,so learn English through activities or games, such as tongue twister:)
Are You Ready? Tongue Twisters! Yeay!

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood? (Ani taip sambil gelak hihi, next) If a noisy noise annoys an onion, an annoying noisy noise annoys an onion more! Peter Piper picked a peck of pickled peppers. A peck of pickled peppers Peter Piper picked. If Peter Piper picked a peck of pickled peppers, where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked? She sells seashells by the seashore. The shells she sells are surely seashells. So if she sells shells on the seashore, Im sure she sells seashore shells.Betty Botter bought so…

Performance Drink Untuk Di Bulan Puasa

Bila tiba bulan puasa buat aktiviti seharian
Ada seketika rasa penat, tak larat
Apa kata bulan puasa ni untuk sahur kita ambil Performance Drink :)
Performance Drink Di Bulan Puasa

Kalau orang kata air isotonik. Yes dialah! Rasa oren hehe
Ani suka ambil Performance Drink sebab rasa badan sedap lepas minum, tak rasa haus nak teguk banyak gila air sebab Performance Diri bantu mengimbangi bendalir badan. Yang dah pernah ambil, mesti tahu kan rasa ni? Giteww hehe
Performance Drink mengandungi imbangan elektolit yang sempurna bagi mencegah dehidrasi. Memberi tenaga dan stamina juga mengandungi opticarb  yang membantu memberikan tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah :)
Kebaikan Performance DrinkMembantu meningkatkan daya ketahanan badan Membekalkan daya tenaga dan ketahanan fizikal Mengekalkan badan kehilangan air Mengekalkan paras gula
Siapa Yang Patut Ambil Performance DrinkOrang yang berpuasaAtletPesakit yang menjalani pembedahanOrang yang selalu keletihanOrang yang selalu …

10 Kelebihan Bersedekah

Sedekah sesuatu yang ajaib
Ia menyenangkan hati pemberi dan menyenangkan juga hati si penerima
Dalam Al-Quran, ada cerita tentang sedekah :
" Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan bagi sesiapa Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui" (Surah Al-Baqarah, 261)
The Power of Sedekah 
The Power of Sedekah yang Ani perasan dari dulu hingga kini  adalah Ani tak pernah nampak orang yang bersedekah muflis. Makin tengok orang suka dia ada :)
Bersesuaian dengan hadis
"Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah, Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan. Tidaklah seseorang itu merendah diri kerana mengharapkan keredhaan Allah melainkan akan di angkat darjatnya.
Kepentingan Bersedekah


10 Kelebihan BersedekahSedekah dapat membantu daripada terkena bencana. Sabda Nabi SAW "Ses…