Skip to main content

5 Cara Penawar Denggi Dengan Mudah.

Sakit Demam Denggi tidak asing bagi negara kita. Malah, jika dibiarkan ianya penyakit yang boleh membawa maut. 

Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterannean dan Pasifik Barat mengalami masalah ini.

Demam Denggi

Demam Denggi


Sebenarnya demam akan terjadi pada hari ke 3 hingga ke 14 selepas digigit oleh nyamuk aedes betina.

Dan selalunya, ia bermula dengan demam yang kuat mengejut, sakit kepala kuat, sakit pada bahagian belakang mata otot dan juga sendi.

Ia juga boleh mencapai suhu sehingga 40-41 darjah Celcius dan berlarutan sehingga 2-7 hari. Boleh menyebabkan serangan sawan di kalangan kanak-kanak di bawah lingkungan umur 6 tahun. 

Rawatan Demam Denggi


  • Jumpa Doktor untuk nasihat dan rawatan
  • Rehat dan banyakkan minum air masak. Mengikut Kementrian Kesihatan Malaysia, ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan kurangkan kesakitan.
  • Elakkan pengambilan ubat aspirin bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun
  • Mandi jerlum
  • Antibiotik tidak diperlukan

Penawar Untuk Sakit Demam Denggi


  • Minum air masak atau suam sekurang-kurangnya 3 litre. Kebiasaannya, orang anjurkan untuk ambil 100 Plus, tapi mengikut pengalaman ahli keluarga Ani yang pernah mengalaminya, dia sama sekali TIDAK boleh mengambil 100 Plus. Masa tu, Ani tukarkan kepada Performance Drink. Performance Drink bantu kawal keseimbangan air dalam badan, beri tenaga dan elak dihidrasi.
  • Buat Sup Ketam untuk si pesakit dan beri makan kepada si pesakit. Sup Ketam boleh dihirup oleh pesakit yang mengalaminya.
  • Selain daripada Sup Ketam, Jus Daun Betik juga disarankan diambil oleh pesakit. Caranya ambil daun betik matang, tumbuk sampai lumat kemudian ambil jusnya. Bagi satu sudu kecil jus daun betik kepada pesakit.
  • Ambil tembikai dalam kuantiti banyak. Kenapa tembikai? Sebab tembikai salah satu buah yang menyejukkan badan dan mempunyai banyak air
  • Ikhtiar dengan Vivix.

Ikhtiar Denggi Dengan Vivix Shaklee


Ikhtiar Denggi Dengan Vivix Shaklee

Vivix bertindak secara terus ke sel-sel tubuh bagi melindungi dari diserang oleh virus denggi.

Testimoni Vivix Untuk Denggi



Testimoni Vivix Dengan Denggi


Anda Berminat Dengan Supplement Vivix?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU


Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID:1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"


Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…