Skip to main content

Doa & Cara Merawat Kayap Dengan Selamat

Serangan kayap sangat sakit kerana ia melibatkan urat saraf selain membahayakan kesihatan.

Lebih membahayakan, ianya boleh menyerang pada bahagian-bahagian yang sensitif seperti mata.

Penyakit Kayap, tidak boleh di pandang enteng.

Kayap 

Cara Merawat Kayap

Penyakit kayap sebenarnya terbahagi kepada tiga iaitu kayap melukut, kayap jantung dan juga kayap ular. Umumnya, Kayap terjadi disebabkan oleh serangan virus Varicella Zoster (VZ) iaitu kelompok Virus Herpes. 

Punca Penyakit Kayap 


Seperti di atas, penyakit kayap terjadi disebabkan oleh serangan virus Varicella Zoster (VZ) yang sebenarnya virus yang sama yang menyebabkan cacar air (chicken pox).

Dalam erti kata lain, sesiapa yang ada cacar air (chicken pox) boleh mengalami penyakit kayap. Selepas pulih dari cacar air (chicken pox), virus boleh masuk dalam sistem saraf dan berada dalam keadaaan tidak aktif untuk beberapa tahun lamanya. Dan akhirnya, dia boleh aktif semula dan bergerak sepanjang laluan saraf ke kulit dan mengeluarkan kayap.

Sebab mengapa virus Varicella Zoster kembali aktif masih tidak jelas tapi kayap biasanya yang mengalaminya lebih kepada orang dewasa yang tua dan orang yang lemah dalam sistem imun badan termasuklah kanak-kanak walaupun peratusannya terlalu rendah.

Tanda-Tanda Seseorang Mengalami Penyakit Kayap


  • Gatal pada kulit
  • Terjadinya gelembung-gelembung merah pada kulit, bernanah atau berair pada permukaan kulit dengan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.
  • Apabila sembuh, kayap meninggalkan parut pada permukaan kulit
  • Lepuh biasanya sangat sakit
  • Badan terasa sakit dan sengal-sengal
  • Kadangkala, boleh mengakibatkan demam dan sakit kepala

Doa Untuk Merawat Penyakit Kayap


Doa Untuk Merawat Penyakit Kayap

Ada juga yang berhampiran yang Allah uji untuk mengalaminya, ustaz pesan untuk membaca Surah Al-Anbiya, ayat 23



Ikhtiar Vivix Untuk Merawat Penyakit Kayap


Ikhtiar Vivix Untuk Merawat Penyakit Kayap

Testimoni Vivix Untuk Penyakit Kayap


Testimoni Vivix Untuk Merawat Penyakit Kayap


Anda berminat dengan supplement Vivix untuk Merawat Kayap?

Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID: 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. memang risu juga kalau dah terkena kayap ini..kasihan kepada si pengidap kayap nie..

    #BBN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, hanya Allah Maha Menyembuhkan :)

      Delete
  2. Kena kayak belakang bahu sakit boleh tahan sampai nak Susah Kerana terlalu stress

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…