Skip to main content

Cara Mengelak Serangan Jantung Sebelum Lebih Teruk

Selalu orang ingat penyakit jantung hanya menyerang lelaki kan?

Tidak benar sebenarnya kerana ia boleh menyerang lelaki ,wanita juga kanak-kanak.

Walaubagaimanapun, risiko untuk golongan wanita untuk mendapat penyakit jantung adalah lebih rendah kerana tubuh wanita mempunyai paras estrogen yang tinggi ketika masih subur yang berupaya melindungi mereka daripada risiko sakit jantung.

Serangan Jantung


Serangan Jantung

Sakit Jantung  terjadi disebabkan oleh penyempitan pembuluh arteri yang mengalirkan darah ke otot jantung. Apabila penyempitan berlaku secara serius, maka terjadilah Serangan Jantung.

Punca Penyebab Kepada Penyakit Jantung Terjadi


  • Asap Rokok
Asap rokok ia mempercepatkan pembekuan darah. Menggalakkan pemendapan lemak pada dinding salur darah dan mengurangkan bekalan oksigen ke jantung

  • Lemak Berlebihan
Pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak

  • Kurang Bersenam
Pengaliran darah ke jantung tidak begitu lancar dan  keadaan di mana jantung lemah

  •  Darah Tinggi
Menggalakkan penyempitan salur darah dan jantung dalam keadaan terpaksa mengepam lebih kuat.  Lebih tinggi tekanan darah tinggi, lebih besar  kepada risiko serangan jantung.

Cara Mengelak Serangan Jantung Sebelum Lebih Teruk


  • Berhenti Merokok
  • Mengambil ubat atau supplement semulajadi untuk mengawal tekanan darah tinggi atau penyakit kencing manis.
  • Kawal stress dengan cara hidup sihat . Dapatkan tidur dan rehat yang cukup, jalani aktiviti fizikal
  • Pilih daging putih seperti ayam dan ikan serta kurang pengambilan daging merah
  • Kerap bersenam : berjalan kaki sambil membeli belah merupakan senaman paling mudah
  • Ambil makanan tinggi serat untuk pembakaran lemak atau kolestrol yang lebih baik
  • Pilih makanan berkhasiat : lebihkan ikan, buah-buahan & sayur-sayuran
  • Pilih makanan rendah lemak
  • Pilih cara memasak yang sihat -panggang, rebus dan kukus.


Korang Tau Tak?


Kesan kepada Atrial Fibrillation, iaitu keadaan degupan jantung tidak sekata adalah darah mudah beku. Apabila tiada heart beat, jantung tidak pam darah, jadi darah banyak berkumpul dan mudah beku.

Risiko kepada Sakit Jantung & Strok Tinggi.
Korang Tau Tak : Serangan Jantung

Ikhtiar Vivix Untuk Jantung


Ikhtiar Vivix Untuk Jantung


Semoga Bermanfaat! :)



Anda Berminat Dengan Vitamin Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri. 

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani 
sms/whatsapp : 014-7222642 
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. salah satu penyakit yang digeruni... sakit yg boleh bawa maut secara mengejut.minta dijauhkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga kita semua dijauhkan penyakit yang merbahaya, in sha Allah

      Delete
  2. yup.apa yang penting kerapkan bersenam dan pemakanan seimbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, mulakan sekarang gaya hidup yang lebih sihat

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…