Skip to main content

Tips Kawal Gula Dalam Badan

Bagi pesakit diabetis, pengambilan makanan  penting bagi mengawal tahap gula dalam darah. 

Ini adalah di sebabkan oleh  kelemahan tubuh mencerna karbohidrat. Dalam proses metabolisme, karbohidrat di proses menjadi gula (glukos)dan ditukarkan kepada tenaga.

Walaubagaimanapun, tidak semua glukos menjadi tenaga. Bagi penyakit kencing manis, ianya berfungsi mengawal kadar lebihan gula dalam darah  tidak berfungsi dengan baik. Lantas, pengumpulan gula yang menghasilkan keadaan hyperglycaemia , menyebabkan terdapatnya gula dalam air kencing.

Tips Kawal Gula Dalam Badan


Tips Kawal Gula Dalam Badan

  • Kayu Manis
Beberaapa kajian menyatakan pengambilan kayu manis boleh membantu merendahkan kandungan gula di dalam darah. Ia  boleh mengurangkan kolesterol. triglycerides dan kolestrol jahat LDL dan meningkatkan kolesterol baik HDL.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa jenis kayu manis yang akan menyebabkan darah cair. Pengambilan secara berlebihan membahayakan. Dapatkan nasihat doktor sebelum mengambilnya.

  • Halba
Halba berfungsi untuk melambatkan pencernaan karbohidrat. . Penuh dengan vitamin, mineral dan antioksidan. Halba boleh diambil secara pil, direndam atau masukkan ke dalam makanan.

  • Bawang Putih
Bawang Putih membantu untuk menurunkan paras kolesterol.Bawang Putih juga membantu  dalam menurunkan paras gula dalam darah. Ekstrak dalam bawang putih dapat meningkatkan kandungan insulin bagi pesakit diabetis.

  • Avocado
Avaocado menunjukkan dapat mengurangkan risiko sindrom metabolik kerana mempunyai Asid Lemak Mono tak tepu (Mono Staturated Fatty Acid -MUFA).Kajian membandingkan diet karbohidrat yang tinggi bersama dengan diet MUFA menunjukkan kandungan glukosa yang rendah dalam darah. MUFA dapat memberikan rasa kenyang selepas makan, memberikan kesan yang sihat kepada tekanan darah dan masalah keradangan. Antara makanan yang tinggi dengan kandungan MUFA ialah kacang, buah zaitun, minyak zaitun, rami dan benih.

  • Blueberry
Anthocyanincs adalah nutrient yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna warni.Buah-buahan yang bewarna biru, ungu, merah dan berkulit mempunyai kepekatan Anthocyanincs yang tinggi.

Kajian mendapati orang berisi diberi minum smoothies Blueberry selama 6 minggu dan mendapati kandungan gula di dalam darah turun. Blueberry dapat meningkatkan paras insulin di dalam darah.

Vivix Bantu Turunkan Gula Dalam Darah

Vivix Bantu Turunkan Gula Dalam Darah

Vivix kaya dengan Resveratrol dan 15 Polifenol. Kuasa Vivix 10 xganda lebih hebat daripada resveratrol sahaja. Klik disini : 4 Cara Vivix Shaklee Membantu Merawat Kencing Manis 

Testimoni Vivix Kawal Gula Dalam Badan


Testimoni Vivix Kawal Gula Dalam Badan

Testimoni Vivix Bacaan Gula Dalam Darah Normal

Testimoni Vivix Untuk Diabetis

Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Vitamin Shaklee?

Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. salam ani .
    tips elok tu,
    kena banyak makan bawang putih lps ni

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam, betul tumis masa masak:)

    ReplyDelete
  3. bulan puasa begini agak mencabar untuk mengawal kandungan gula dalam badan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, tepatnya lebihkan manis dalam senyuman gitu hehe :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…