Cara Mengatasi SLE Dengan Vivix

Korang Tau Tak?

Kaum wanita lebih berisiko 10 kali ganda boleh mengidap SLE berbanding kaum lelaki

Apa Itu SLE?SLE adalah Sistemik Lupus Eritematosus atau dikenali sebagai lupus, ianya penyakit kronik "autoimmune" ,antibodi bertindak balas dengan tisu badan seseorang pesakit itu sendiri. Ia memberi kesan pada  bahagian sistem tubuh seperti kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, sistem saraf atau organ-organ lain di dalam badan.

Gejala yang biasa dialami oleh pesakit SLE ialah radang kulit dan sakit sendi (arthritis), diiringi keletihan juga demam. Penyakit SLE ada masanya tidak aktif , iaitu dapat dikawal (remission) dan ada masanya menjadi aktif (relapse)

Penyebab Terjadinya SLE


Penyebab lupus yang khusus masih belum dikenalpasti tetapi Antara sebab-sebab boleh berlakunya SLE ialah sinaran cahaya matahari, tekanan emosi, pengambilan ubat-ubatan tertentu dan juga kuman virus.

SLE adalah penyakit auto immune yang terjadi apabila sistem daya tahan badan menjadi bercelaru dan mula melawan tisu-tisunya sendiri. Puncanya khusus masih belum diketahui tapi berkemungkinan besar ianya disebabkan oleh gabungan faktor keturunan,alam sekitar juga hormon. Ia berlaku melalui pengeluaran auto antibodi yang melawan sel-sel normal seseorang dan ia boleh  menyebabkan keradangan pada beberapa bahagian tubuh dan boleh merosakkan organ serta tisu.

Gejala SLE


Gejala SLE boleh datang dan pergi. Tetapi, gejala yang sering di alami oleh pesakit SLE adalah seperti sendi bengkak dan arthritis, demam yang tidak tahu punca, dan keletihan yang teramat sangat. 

Ada juga tompok-tompok merah (malar rash)pada pipi dan hidung seperti bentuk "kupu-kupu". Ruam juga boleh timbul pada muka dan telinga, di bahagian atas kedua lengan dan tangan, bahu dan dada. Oleh sebab pengidap SLE sensitif kepada cahaya matahari (fotosensitif) tompok-tompok merah ini akan menjadi lebih teruk selepas terdedah kepada cahaya matahari. Sama ada seseorang itu mendapat gejala yang serius atau tidak berbeza dari seorang kepada seorang yang lain.

Ciri-Ciri Penyakit ialah :

 • Demam, keletihan dan penurunan berat badan
 • Sakit dan bengkak sendi (arthritis) selama beberapa minggu
 • Tompok-tompok merah menyerupai kupu-kupu di pipi dan hidung
 • Tompok-tompok merah di kawasan kulit yang terdedah kepada sinaran matahari
 • Ulser di mulut dan hidung berlarutan lebih sebulan
 • Rambut gugur secara bertompok-tompok atau di sekeliling (hair line)
 • Sawan, strok dan gangguan mental
 • Risiko untuk mendapat darah beku
 • Kerap keguguran bayi
 • Darah atau protin dalam air kencing menunjukkan gangguan sistem buah pinggang
 • Bilangan sel darah putih atau sel darah merah rendah

Rawat SLE Dengan VivixKebaikan SLE Dengan Vivix

Atasi SLE Dengan Vivix : Vivix Berfungsi

Testimoni SLE Dengan VivixTestimoni SLE Dengan Vivix


Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Vitamin Shaklee?Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?


Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri. Kehadiran Anda amat di alukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
fb@Instagram : LuvHaryani

"Do What You Love"


2 comments:

Bagaimana Saya Berpuasa Berikhtiar Dengan Set Puasa Shaklee

Ramadhan Kareem! Bila Ramadhan tiba, seronokkan Alhamdulillah Pahala dilipat gandakan, teringat Lailatul Qadr, moga kita ketemu Lai...