Skip to main content

7 Tips Hadapi Anak Cerewet Makanan

Cerewet makan adalah normal dan biasa dalam kalangan kanak-kanak

Menurut satu kajian, hampir 40 peratus kanak-kanak yang berumur di bawah enam tahun cerewet makanan

Maka, para ibu perlu kreatif menarik minat anak untuk makan.

10 Tips Hadapi Anak Cerewet Makanan


10 Tips Hadapi Anak Cerewet Makanan

  • Sabar
Kanak-kanak biasanya memerlukan pendedahan berkali-kali sebelum mereka merasa. Ibu bapa boleh meletakkan beberapa jenis makanan atas meja seperti nasi, roti, buahan dan susu untuk perkenalkan kepada anak dan beri kebebasan kepada mreka untuk memilih makanan sendiri. Andai anak tak nak juga mencuba, boleh cuba enam bulan selepas itu

  • Libatkan anak-anak
Kanak-kanak lebih menarik untuk makan makanan yang mereka sendiri buat sekali. Ibu boleh minta bantuan mereka untuk buat pilihan dalam menu sayur. Contoh, ibu boleh tanya, " hari ni nak makan sayur kacang panjang atau brokoli?". Kongsi sekali kerja-kerja dapur bersama mereka seperti memasukkan bahan dalam buat salad. Di pasar raya, minta anak untuk pilih buahan yang mereka ingin cuba.

  • Kurangkan saiz hidangan
Perut kanak-kanak sama besar dengan saiz penumbuknya sendiri. Jadi, makanan yang diperlukan oleh mereka adalah sedikit dari apa yang mereka jangkakan. Jika kita kurangkan makanan di pinggan mereka, mereka lebih tertarik untuk makan kerana mereka tidak perlu makan makanan yang bagi mereka asing dalam kuantiti yang banyak

  • Kreatif
Aplikasi seni, boleh berikan anak sekeping roti pita dan minta mereka hias dengan membuat muka orang daripada tomato, timun, salad dan zaitun. Boleh juga berikan nama baru contoh brokoli panggil pokok kecil, baby tomato sebagai bola dan sebagainya.

  • Role model pada anak-anak
Ibu bapa perlu menjadi contoh kepada anak-anak. Jangan jadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan. Contoh, ibu bapa menyuruh anak-anak minum susu, sedangkan mereka tak pernah minum susu, Tak boleh

  • Jangan bagi pilihan pada anak
Sediakan hidangan berasingan atau backup meals untuk anak anda akan menggalakkan lagi anak anda menjadi picky eater. Galakkan anak untuk tetap berada di meja makan walaupun tidak makan. Teruskan menyediakan makanan yang sihat pada anak-anak hingga menjadi satu kebiasaan.

  • Alihkan perhatian
Jika anak tidak mahu menjamah makanan yang diberi, cuba alih perhatiannya. Tunjukkan pada si kecil bahawa makanan tersebut sangat enak dan anda berselera ketika menikmatinya

Secara tidak langsung membuatkan anak anda teringin untuk mencubanya. Selang seli menyuapkan makanan tersebut pada mulut anda juga anak kecil

  • Teman Anak
Jangan biarkan anak anda keseorangan sewaktu makan. Ini kerana mereka lebih teruja jika ibu bapa ada bersama mereka dan ini membuatkan mereka rasa lebih dihargai dan di sayangi

Meal Shakes Shaklee Untuk Anak Picky Eater


Meal Shakes Untuk Anak Picky Eater



Testimoni 2 Ibu Ini Memberikan Meal Shakes Kepada Anak-Anak Mereka


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Meal Shakes Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…