Skip to main content

Tips Elak Bajet Lari Selepas Perayaan

Kebiasaannya, selepas raya pasti ada penyusutan kewangan

Bagi mereka yang tidak merancang kewangan pasti merasai sesak atau pokai selepas meraikannya.

Bagaimana menanganinya?

Bajet Lari Selepas Perayaan


Tips Elak Bajet Lari Selepas Perayaan

gambar : google images

"Sesak" boleh juga di definasikan seperti :

  • Tak mampu untuk bayar ansuran bulanan rumah, kereta, pinjaman peribadi, kad kredit
  • Tak mampu untuk renew insurance kenderaan dan cukai jalan
  • Terpaksa tanggung kad kredit untuk tampung kos sara hidup selepas perayaan
  • Terpaksa guna angpau anak-anak untuk tunggu gaji berikutnya
 Bajet lari juga boleh terjadi disebabkan oleh lebih nya berbelanja dari sepatutnya

Lebihan Belanja Mungkin Terjadi Di Sebabkan :


  • Terlebih beli baju raya sebab jualan murah,murah
  • Belanja lebih untuk hias rumah, perabot dan sebagainya
  • Beri angpau lebih dari kemampuan 
  • Terlebih beli kuih raya akhirnya tak habis pun
  • Kos pengangkutan lebih dari bajet

Tips Elak Bajet Lari Selepas Raya


  • Simpanan daripada awal
10% peruntukan dari gaji di simpan. Dalam masa 10 bulan jika gaji RM 3000, dah dapat RM 3000. RM 3000 digunakan untuk ramadhan sekaligus persediaan perayaan.

  • Hadkan peruntukan perbelanjaan dalam menghias rumah
Perayaan bukanlah tiket nak tukar semua perabot yang ada, Pakai apa yang sedia ada dan masih elok, makanya di situ masih boleh berjimat malah lebih lagi

  • Elakkan perbelanjaan menggunakan kad kredit melainkan terdesak
Jika terbiasa menggunakan kad kredit, bagi yang tidak mampu menguruskan perbelanjaan, lama-kelamaan ianya akan menjadi satu bebanan. Guna kad kredit apabila perlu sahaja

Apabila tahap kewangan kita bertambah baik, in syaa ALLAH tabiat perbelanjaan juga berubah ke arah lebih berhemah


Semoga Bermanfaat! :)



Jom Business Shaklee


Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagai setiap pelusuk negeri

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…