Skip to main content

Tips Kurangkan Stress Anak Menjelang Peperiksaan

Bila menjelang peperiksaan, pastinya bukan anak je risau, Ibu bapa juga turut merasainya

Di sekolah, guru mula menekankan topik mana atau kelas mana yang kurang arif dalam bab tersebut kan?

Peperiksaan, debarannya sama-sama dirasai

Tips Kurangkan Stress Anak Menjelang Peperiksaan


Tips Kurangkan Stress Anak Menjelang Peperiksaan

Ada beberapa tips yang boleh digunakan membantu anak-anak semasa menjelang peperiksaan. Antaranya adalah, 

  • Berikan anak-anak kata positif
Sesiapa pun dapat kata-kata yang positif, semangat setiap hari membantu dalam aktiviti seharian kan? Begitu juga anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan. Ia membantu memberikan keyakinan diri dan kepercayaan tinggi yang bahawasanya dia boleh berjaya!.  Puji anak bila mereka menujukkan peningkatan dalam pembelajaran dan tenangkan bila mereka melakukan kesilapan ketika mencuba soalan-soalan susah

  • Tidur yang teratur
Kebiasaannya,  anak akan tidur lewat bila munculnya hari peperiksaan sebab bagi mereka masih banyak lagi yang mahu dibaca, dihafal dan diulang kaji. Di sinilah pentingnya peranan ibu bapa bantu memastikan anak-anak mendapat tidur yang cukup. Jenguk bilik, kalau sudah hampir 12 malam masih belajar lagi maka suruh mereka tidur. Beritahu mereka tidur awal dan bangun awal itu lebih bagus untuk kesihatan badan dan kecergasan otak.

  • Bersenam
Badan cergas menjana minda cerdas. Semakin hampir dengan hari peperiksaan, bukanlah sekadar berkurung dalam bilik dan fokus hanya untuk belajar semata. Bagi menghadapi stress dengan bijak, anak-anak perlu lalukan aktiviti otak kanan agar dapat dapat ketenangan. Aktiviti otak kanan termasuk bersukan, beriadah, mendengar muzik, melihat keindahan alam dan bersiar-siar

  • Teknik pernafasan yang betul
Bila stress, otak kekurangan oksigen. Ajar anak untuk sentiasa amalkan teknik pernafasan yang betul. Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan simpan nafas di perut. Kemudian, lepaskan nafas perlahan-lahan melalui mulut, Ramai orang tarik nafas dan simpan nafas di dada. Ruang dada lebih kecil daripada ruang perut bagi menyimpan udara yang banyak. Oleh sebab itu, ketika tarik nafas, bawa nafas ke perut. Ketika nafas di tarik, kosongkan fikiran dan bayangkan kita menarik seluruh kekuatan ke dalam diri. Ketika melepaskan nafas perlahan-lahan bayangkan diri kita mengeluarkan segala penyakit, kelemahan diri dan fikiran negatif daripada diri. Sepanjang proses, berzikir menyebut namaNYA :)

  • Jaga makan
Diet dan pemakanan yang betul membantu anak dalam peperiksaan. Pastikan anak mengambil breakfast. Bagus juga mengamalkan pemakanan yang baik untuk minda seperti madu, delima, kurma, kismis, susu, minyak ikan Omega 3. Ianya mampu menyuburkan otak dan meningkatkan tahap kesihatan badan secara keseluruhan. Lebihkan minuman air kosong, Pemakanan yang baik mampu bantu anak lebih fokus dan beri tenaga yang cukup untuk mereka belajar

Omega Guard Membantu Perkembangan Minda Kanak-Kanak

Omega Guard Shaklee Baik Untuk Minda

Omega Guard Shaklee kaya dengan DHA & EPA yang tinggi. 90% kepekatan DHA & EPA, 10% lemak minyak Ikan.

Kebaikan Omega Guard kepada anak-anak adalah :

  • Perkembangan otak
  • Mengurangkan asma
  • Atasi eczema
  • Merawat demam selsema dan batuk
  • Atasi masalah mengantuk dan kurang tumpuan

Omega Guard sangat istimewa kerana melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul. Tujuan penyulingan tersebut adalah untuk memastikan ketulenan dan keberkesanan



Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Omega Guard Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang


ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…