Skip to main content

9 Fakta Menarik Tentang Rambut

Ani antara orang yang mata tertarik tengok rambut

Tertarik dan terperasan pada perubahan rambut

Rambut itu satu mahkota kan?

10 Fakta Menarik Tentang Rambut

tak baikkan kita tunjuk aurat orang, kita tunjuk Mahkota~ngee

  • Setiap hari purata kehilangan rambut adalah diantara 60-100 helai, kecuali bagi yang botak. Setiap hari pasti ada peluang untuk keguguran rambut . Keguguran rambut juga berkaitan dengan masalah kesihatan dan diet yang tidak teratur
  • Ketebalan rambut wanita hanyalah separuh dari diameter dari rambut lelaki
  • Rambut wanita berukuran separuh daripada rambut lelaki, walaupun bunyi pelik tetapi bukanlah sesuatu yang luar biasa sebab  memang lelaki mempunyai rambut yang agak tebal berbanding perempuan. Diameter rambut juga mengikut purata antarabangsa :)
  • Kandungan rambut adalah 50.65% karbon, 20.85% oksigen, 17.14% nitrogen, 6.36% hidrogen dan 5.0% sulfur
  • Rambut perang punya lebih banyak folikel dari rambut  hitam. Kebiasaannya, rambut biasa mempunyai 10000,000 folikel rambut, yang mana satu folikel mampu mengeluarkan 20 helai rambut sepanjang hidup seseorang manusia. Bagi yang mempunyai rambut berwarna perang purata folikel rambut mereka ialah 146,000, manakala bagi yang berambut hitam pula adalah 110,000 folikel
  • Sehelai rambut boleh menampung berat 35 auns di mana berat ini sama dengan keberatan dua bar gula-gula. Kuat tu! Jadi mungkin, cerita tentang Rapunzel boleh digunapakai~ngee
  • Jangka hayat rambut seseorang manusia diantara tiga atau empat tahun secara purata walaupun rambut tu dah mengalami pelbagai proses. Berkemungkinan juga, ia mengambil masa beberapa dekad sebelum luruh semulajadi.
  • Mencabut sehelai uban tidak akan membuatkan seseorang ditumbuhi 7 helai uban yang lain. Sebaliknya, perbuatan itu akan menyebabkan kerosakan akar pada kulit kepala nanti. 
  • Minum banyak air kosong membantu mengelakkan rambut berminyak dan terhindar dari nampak kusam.

Rambut Gugur, Apa Yang Wanita Ini Lakukan?


Semoga Bermanfaat! :)



Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. Terima kasih berkongsi fakta mengenai rambut. Bagi orang lelaki kerisauan adalah rambut gugur dan semakin memutih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, wanita juga risau lagi-lagi selepas bersalin, rambut mahkota

      Delete
  2. Menarik fakta tentang rambut ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…