Skip to main content

Gaya Hidup & Pemakanan Yang Sihat

Definasi gaya hidup sihat Shaklee adalah lebih besar lagi daripada supplement.

Ia merangkumi tentang pilihan makanan harian yang sihat,senaman secara teratur dan kecergasan optimum.

Hidup sihat, Hidup hebat, insyaa ALLAH

Gaya Hidup & Pemakanan Yang Sihat

Gaya Hidup SIhat

Makan Secara Sihat

Bila sebut makan secara sihat, nutrisi perlulah seimbang dengan pelbagai jenis nutrient daripada makanan setiap hari.

Tak naklah jajan, fast food dan sebagainya

Pelan pemakanan yang sihat adalah lebihkan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan susu (tanpa lemak atau rendah lemak), ada daging,ayam, ikan, soya, telur dan kekacang dan elakkan makanan tinggi lemak, lemak trans, kolesterol, garam (sodium) dan juga gula tambahan

Senaman dan Kekalkan Berat Badan Ideal

Mengikut Pakar Nutrisi Shaklee, senaman minimum 30 minit non stop. Tak boleh rehat-rehat, duduk kejap, main handphone sebentar. Tak bolehlah :)

Aktiviti fizikal yang teratur adalah kunci komponen utama program pengurusan keseluruhan kesihatan . 

Untuk kekalkan kesihatan yang optimum, lakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30-60 minit untuk kebanyakan hari dalam seminggu. Tetapkan matlamat contoh, lakukan 10,000 langkah atau lebih setiap hari

Dah biasa, tingkatkan waktu latihan atau boleh juga lakukan secara intensif untuk manfaat kesihatan dan bagi mendapatkan berat badan ideal! :)

Pengambilan Supplement Sebijaknya

Amalkan pemilihan makanan yang teratur sebagai sebahagian daripada rutin harian untuk menyokong gaya hidup sihat

Saranan pengambilan :

  • Vitalea, Ostematrix
Vitalea Gaya Hidup Sihat Shaklee

Ostematrix Gaya Hidup Shaklee

Pengambilan multivitamin/ mineral yang seimbang dan komprehensif dengan sekurang-kurangnya 500 mg kalsium dan Vitamin D

  •  Vitamin C, Vitamin E
Vitamin C Gaya Hidup Sihat Shaklee

Vitamin E Gaya Hidup Sihat Shaklee

Pengambilan nutrient antioksida seperti vitamin C dan E, Beta Korena yang dapat membantu melindungi sel daripada penuaan

  • Vitamin B
B Complex Gaya Hidup Sihat Shaklee

Vitamin B termasuk asid folik, vitamin B6 dan B12, untuk membantu melindungi DNA dan menyokong penuaan sihat

  • Omega Guard
Omega Guard Gaya Hidup Sihat Shaklee

Asid Lemak Omega 3, DHA dan EPA untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan juga membantu meningkatkan tindakbalas metabolik dan keradangan

  • ESP
ESP Gaya Hidup Sihat Shaklee

Probiotik untuk menyokong kesihatan penghadaman dan sistem imun

Semoga Bermanfaat! :)

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…