Skip to main content

Ikhtiar Sakit Tumit & Tapak Kaki Dengan Shaklee

Ani ada pengalaman beberapa customers yang mencari vitamin shaklee untuk sakit tumitnya

Ani faham, sakit tumit sangat mengganggu pergerakan dan perjalanan aktiviti seharian

Sakit, nak berborak, mood juga terganggu..

Sakit Tumit @ Tapak Kaki


Sakit Tumit & Tapak Kaki

Sakit tumit sebenarnya adalah disebabkan oleh keradangan pada tisu di bahagian tapak kaki atau nama lain dalam perubatan "Plantar Fascitis"

Plantar bermaksud tapak kaki manakala fascilitis merujuk kepada radang pada fascia (tisu) di bahagian tapak kaki

Punca Sakit Tumit & Tapak Kaki

  • Tekanan pada saraf bahagian tapak kaki
  • Proses penuaan sebab lapisan lemak & tisu mula mengecut
  • Kecederaan tulang seperti retak
  • Berdiri terlalu lama
  • Aktiviti senaman berlebihan
  • Radang sendi (arthritis) berdekatan dengan Plantar Fascia
  • Pakai kasut yang tak sesuai (especially tumit tinggi)
  • Gaya jalan tak normal

Kenapa sakit kaki @ tumit menyerang pada waktu pagi?

Semasa kita tidur, otot, tisu dan tapak kaki kita dalam keaadaan rehat, otot di betis dan fascia tapak kaki memendak dan kekal dalam posisi tersebut dalam beberapa jam

Bila bangun pagi dan letak tapak kaki ke lantai, bila kita pijak je, adanya tekanan daripada berat badan yang menyebabkan tisu pada fascia terkejut dan regang secara tiba-tiba. Ia menyebabkan tisu tersebut cedera dan mungkin akan luka.

Bagaimanapun, tisu akan mula regang sedikit demi sedikit bila kita terus menapak menjadi kurang tegang dan sakit juga makin berkurangan

Tips Masalah Sakit Tumit & Tapak Kaki Dari Berulang

  1. Elakkan berdiri atau berjal;an dalam tempoh yang lama
  2. Rehatkan kaki secukupnya
  3. Buat sedikit regangan tapak kaki sebelum tidur dan bangun dari tidur supaya otot tak terkejut
  4. Gantikan aktiviti riadah seperti berjoging kepada berenang atau berbasikal
  5. Gunakan penyokong tapak kaki dalam kasut
  6. Pilih kasut yang punya tapak lembut & selesa
  7. Pakai sarung kaki sebab suhu sejuk menyebabkan urat serta otot di kaki semakin tegang
  8. Rendamkan kaki dengan air suam untuk kurangkan ketegangan
  9. Ambil sebotol air sejuk dan golekkan pada tapak kaki untuk kurangkan tegang otot
  10. Ambil sipplement untuk kurangkan risiko sakit tumit dan tapak kaki

Sakit Tumit & Tapak Kaki Dengan Shaklee

  • Omega Guard
Omega Guard Sakit Tumit & Tapak Kaki Dengan Shaklee

Omega Guard membantu mengurangkan rasa sakit dan radang pada tisu dan otot kaki sakit

  • Ostematrix
Ostematrix Sakit Tumit & Tapak Kaki Dengan Shaklee

Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium yang baik untuk menguatkan tulang dan mampu untuk mengelakkan dari risiko tulang retak dan rapuh

Testimoni Sakit Tumit & Tapak Kaki Dengan Shaklee


Ikhtiar Sakit Tumit Dengan Shaklee

Ikhtiar Sakit Tumit Dengan Shaklee

Semoga Bermanfaat!

Anda Berminat Dengan Vitamin Di Atas?

Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
facebook@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"


Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…